Ministatii pentru locuinte si grupuri de locuinte
Descrierea generala a procesului
Sistemul de epurare biologic anaerob/aerob, cu sedimente active si biomasa in suspensie, este compus dintr-o zona de tratament primar anaerob, una de tratare secundara aeroba (reactor biologic) ?i o zona de decantare secundara si este destinat tratamentului apelor uzate menajere.
Norma de referinta : EN 12566-3
Procesul de epurare este constituit astfel:
1. Decantarea primara
Acest tratament are rolul de a separa prin intermediul decantarii gravitationale partile grosiere, o mare parte a impuritatilor anorganice (argila, nisipul fin, carbonati, fosfati, saruri metalice insolubile) si de a biodegrada, prin intermediul bacteriilor anaerobice specifice componente ale BOD5, COD si compusi ai azotului si fosforului.
Cu o separare eficienta a materialelor flotante si a celor sedimentabile se ajunge la o reducere cu cu 25 - 35% a componentei organice din apa uzata, astfel ?mbunatatindu-se eficienta tratamentelor urmatoare.
Pentru completarea tratamentului primar este recomandat, unde este posibil, montarea unui separator de grasimi de o volumetrie adecvata (Atentie! Apele care trec prin separator nu trebuie sa contina ape negre cu fecaloide).
2. Oxidarea si nitrificarea
In aceasta faza cu ajutorul aerarii, componenta organica de carbon este redusa, iar amoniacul este transformat in nitrati care pot fi asimilati de bacterii (nitrosomonas si nitrobacter). In acest caz se poate vorbi de bionitrificare.
Alternarea aerarii permite nitrificarea si denitrificarea apelor uzate in acelasi compartiment. In urma acestui proces se elimin? incarcarea organica.
3. Denitrificarea
Denitrificarea reprezinta o reactie chimica care transforma nitratii in azot gazos. Acest proces se realizeaza in conditii anoxice (in pauzele dintre ciclurile de aerare).
4. Decantarea secundara
Apa intra in zona de decantare asigurand-se un timp de retentie suficient pentru realizarea decantarii si repunerea sedimentelor in zona de oxidare.
Sistemul cu sedimente active permite mentinerea unui nivel de epurare eficient. Astfel se obtine o apa trata conform parametrilor chimici prev?zuti de lege.
In timpul functionarii normale, procesul de epurare are loc autonom rezultand un efluent epurat si cu caracteristicile de BOD5, COD, azot si fosfor corespunzator normelor in vigoare. Intretinerea statiei consta in principal din vidanjarea periodica a zonei de pretratare (tratament primar) de sedimente, grasimi, uleuri, spume, etc. (este recomandat ca vidanjarea s? fie f?cuta anual). Verificati permanent nivelul de sedimentelor active. De asemenea verificati periodic functionarea suflantei si a dispozitivelor de aerare din interiorul rezervorului.
O varianta imbunatatita a statiilor de epurare cu sedimente active o reprezinta statiile de epurare SBR (Sequencing batch reactor) cu funtionare secventiala, care functioneaza in 4 cicluri cu durata fixa.
Recomandari
Doar substantele cu caracteristicile apelor uzate menajere sunt permise sa intre in statie. Substantele toxice, incompatibile biologic sau ne-dizolvabile nu trebuie sub nici o forma sa ajunga in statie deoarece cauzeaza probleme in procesul biologic de epurare. Asadar in statie, nu trebuie sa fie deversate :
Apa pluviala de pe acoperisuri, curti sau parcari;
Alte tipuri de ape incompatibile si neasimiblabile apei uzate menajere (ex. apa din drenaje);
Excremente lichide sau solide ale animalelor;
Chimicale, medicamente, uleiuri minerale, dizolvanti;
Ap? provenita de instalatiile aer conditionat;
Substante dure, cum ar fi: resturi de alimente, materiale plastice sau sanitare, hartie de filtru, dopuri si alte articole menajere;
Lapte si produse derivate din acesta;
Apa evacuata din piscine;
Cantitati mari de sange.
Nota ! Daca se acumuleaza cantitati mari de grasimi este necesar ca acestea sa fie trecute printr-un separator care sa fie montat inaintea statiei de epurare. (Atentie! apele fecaloide nu trebuie sa treaca prin separator)
Alte recomandari:
Prevedeti un sistem de aerisire al canalizari imobilului;
Montati un camin cu sifon sau o clapeta de sens in amonte de statia de epurare;
Montati pe iesirea de biogas o teava de ventilatie rigida in asa fel incat mirosul degajat sa nu va deranjeze;
Pozitionarea suflantelor se face la o distanta de maxim 4 metri de la statie intr-o zona neinundabila;
Racordurile de la suflanta la sta?ie se fac cu furtune flexibile de ¾.
Furtunele trebuie introdu-se prin tuburi din polietilena corugate flexibile pentru a se evita g?turirea acestora;
Centralele de comand? si control se livreaz? presetate. In manuale livrate odata cu echipamentul sunt descrise diversele setarii ale acestuia;
Racordurile electrice la reteaua electrica de 220v/50Hz sunt indicate in interiorul centralei si pe schema electrica livrata;
La montajul de capace carosabile din fonta sau alte materiale incastrate in beton armat, trebuie sa aveti grija ca fortele exercitate asupra acestora sa fie distribuite in exteriorul excavatiei unde sunt montate rezervoarele. Aceste sarcini nu trebuie sa fie distribuite rezervorului;
Pentru trafic greu rezervoarele trebuie amplasate intr-un camin cu peretii si fundul din beton armat astfel dimensionat incat sa tina cont de natura si portanta terenului.
Ministatii pentru locuinte si grupuri de locuinte
Statii si Ministatii de Epurare > Ministatii de epurare pentru locuinte > Ministatii pentru locuinte si grupuri de locuinte
Imaginile, detaliile tehnice, descrierile produselor au caracter informativ si nu creaza obligatii contractuale. Producatorul isi rezerva dreptul de a modifica aceste caracteristici fara o notificare prealabila. Pentru informatii exacte asupra acestor aspecte, precum si pentru disponibilitatea unui anumit produs,
va rugam contactati un reprezentat vanzari.